Sunday, November 3, 2013

OBLIGAŢII LA ÎNTÂLNIREA VEHICULELOR CU PIETONII



Nu se poate conduce în siguranţă acreditând părerea că toţi pietonii ştiu şi respectă regulile care le sunt adresate. Capacitatea lor de a înţelege şi de a respecta legea este diferită. Interpretând art. 35 (1) al OUG 195 şi cunoscând că unii pietoni greşesc cu uşurinţă, preocuparea conducătorului de vehicul care îi întâlneşte pe partea carosabilă a drumului este de a nu îi pune în pericol şi de a nu îi stânjeni când vor să-şi continue drumul. Dacă pietonii nu se află pe „trecerea pentru pietoni” semnalizată, conducătorul autoturismului nu le analizează greşelile, nu le adresează reproşuri şi respectă regulile impuse conducătorilor auto, inclusiv interpretarea preventivă de mai sus. Toate îndrumările sunt prezentate aici, având in vedere că începătorii, mai mult decât conducătorii cu atenţia formată, trebuie să insiste pentru cunoaşterea şi adoptarea conduitei preventive; ceea ce este deseori mai mult decât respectarea prevederilor legii. În cazul unui accident, se stabileşte vinovatul dar, nici cel fără vină nu suportă cu uşurinţă rigorile cercetării accidentului, pierderile şi obligaţiile ce urmează unor astfel de evenimente.
Pe de altă parte, potrivit O.U.G. 195, art. 72 (4), când conducătorul vehiculului a respectat prevederile legale, pietonii răspund pentru eventuale încălcări ale normelor rutiere la traversare sau la folosirea părţii carosabile.
Esenţa obligaţiilor pietonilor constă în următoarele prevederi:
Pietonii sunt obligaţi să folosească numai trotuarul sau în lipsa acestuia să circule pe partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, conformându-se regulilor de circulaţie. Ei traversează perpendicular pe axul drumului, dacă nu sunt treceri amenajate cu marcaje ori/şi cu indicatoare, sau, în localităţi, pe la colţul străzii, după ce s-au asigurat că o pot face în siguranţă pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Pietonilor le este interzis:
  •         să circule pe partea carosabilă a drumului public dacă acolo există, şi sunt libere, amenajări permise circulaţiei pietonilor;
  •     să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise ori prin locurile permise, dar în fugă şi/sau fără să se asigure;
  •         să prelungească timpul de traversare a drumului public şi să întârzie ori să se oprească fără motiv;
  •         să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.